Berlinmur guide

 

Først i 2006 besluttede byen Berlin at fokusere ét bestemt murforløb som det centrale Berlinmur-mindesmærke for eftertiden: Gedenkstätte Berliner Mauer ved Bernauer Strasse er forholdsvist intakt og varieret murforløb. Over en længere årrække er området omdannet til mindesmærke for at kunne fortælle de mange delhistorier der tilsammen danner en sammenhængende og varieret fortælling i et 1,3 kilometer langt  parkområde.

Oprindelig blev den østlige side af Bernauer Strasse fra 1961 og fremefter indlemmet som en del af murens forløb. Her blev bl.a. en kirkemenighed delt i to og kirkegården ryddet for at gøre plads til muren. I området befandt der sig også de fleste flugttunneller.
Siden 1990’erne er Gedenkstätte Berliner Mauer udbygget med en udendørs fotoudstilling, med visualiseringer og skildringer af mislykkede og vellykkede flugtforsøg gennem tunnellerne. Sporene i landskab og bygninger indgår og ved en række audiovisuelle standere, har de besøgende mulighed for at fordybe sig.

Her findes også en velkomstbygning med filmforevisninger og en boghandel, en udstillingsbygning med en udsigtsplatform og Kapelle der Versönung, Forsoningskapellet, en mindre kirkebygning opført ovenpå på resterne af Versönungskirche, Forsoningskirken der blev sprængt i 1985, da det var den eneste tilbageværende bygning i ingenmandslandet mellem for- og bagmur.

I mindekapellet afholdes der regelmæssigt mindearrangementer for dødsofrene, men også det nærliggende den nærliggende kirkegård finder man Fenster des Gedenkens, mindevinduerne, hvor fotos og historier gengiver historien om de 136 dødsofre.

– Guide og foredrag