Berlinmurens betydning

Ved den største demonstration, den 4. november 1989, forud for Berlinmurens fald talte  forfatter Stefan Heym:

Det er som om, at én har åbnet vinduerne! Efter alle disse år med stagnation – åndeligt, økonomisk som politisk; – efter årene med kedsomhed og indelukkethed, af de evigt gentagende fraser og burokratisk vilkårlighed, af myndighedernes blindhed og døvhed. […] En mand skrev til mig – og han har ret: Vi har inden for de seneste uger overvundet vores stumhed, og vi er ved at lære at gå oprejst!

Det folkelige oprør havde taget fart i efteråret 1989: Den fredelige revolution som Berlinmurens fald markerede den 9. november 1989 markerede også, at Europas deling blev afløst af samling og genforening, at diktaturet forsvandt og at demokratiet slog rod i kernen af Europa. Samt at Sovjetunionens dominans var slut.

Reelt medførte Berlinmurens fald også afslutningen af Anden Verdenskrig, da de allierede fra krigen opgav Tysklands deling og Berlins særlige status som opdelt i fire sektorer, som gennem årene havde haft enorme menneskelige omkostninger.

Med Berlinmurens fald gik både Tyskland og Europa ind i en ny æra, hvor Den Kolde Krig blev afløst af fred, forandringer og en langt større følelse af sikkerhed, efter årtiers frygt for en ødelæggede atomkrig i Europa.

Berlin var stridens æble mellem stormagterne, og  som John F. Kennedy i 1963 betegnede som forposten i kampen for frihed. Berlin oplevede med murens fald, at blive den by, der stærkest indvarslede de nye tider i Europa.

Revolutionen var påfaldende fredelig i politi- og militærstaten DDR, der hidtil havde kontrolleret og manipuleret borgerne med dets 100.000 Stasi-ansatte, der havde samlet syv millioner sagsmapper. Arven efter Stasi har været tung for mange DDR-borgere og trækker fortsat dybe spor efter sig. Som politiker og DDR-borgerrettighedsforkæmper Vera Lengsfeld har fortalt, at hun efter Stasi-arkivernes åbning blev klar over, hvor naiv hun og andre havde været.

Min konklusion efter åbningen af Stasi-arkiverne var, at hvis jeg havde vidst, med hvilken kriminel ihærdighed jeg havde at gøre, så havde jeg koncentreret mine kræfter om at forlade dette land.

De mange års stilstand blev afløst af mange hurtige forandringer og mange oplevede barske konsekvenser af de enorme forandringer.

East Side Gallery i Berlin er det 1,3 kilometer lange billedforløb, der blev malet i 1990 og fredet i årene efter. De seneste år har det gennemgået i restaureringsproces
East Side Gallery i Berlin er det 1,3 kilometer lange billedforløb, der blev malet i 1990 og fredet i årene efter. De seneste år har det gennemgået en omfattende restaureringsproces, der har fjernet en del af graffitien.

– Guide og foredrag