East Side Gallery

Den længste intakte del af Berlinmuren er kunstprojektet East Side Gallery i Friedrichshain. Det er også det mest farverige.  For allerede få måneder efter murens fald, i februar 1990 begyndte et projekt for 118 kunstnere fra 21 lande, der skabte de 106 malerier, der sammenlagt bliver til East Side Gallery.

Det korte af det lange er, at disse malerier, der oftest var lavet med maling fra sprayflasker, i sig selv blev overdænget med graffiti. Derfor blev de på ganske museal vis restaureret ved hjælp af millioner af euro. I 2009 blev mange af malerierne simpelthen malet påny.

East Side Gallery har forlængst etableret sig som en af de store turistmål i Berlin – for den gående er der mange visuelle oplevelser at hente – og vil man ha’ den helt flow-agtige af slagsen, så gå ombord i fotograf Steffen Freilings film fra 2013.

5768082202_342df4452e_b

I 2012 blev 60 meter af East Side Galleries’ murforløb fjernet – da der i området bygges nyt. Trods det at den 1,3 kilometer lange mur er fredet. Det medførte omfattende protester og David Hasselhoff fik endda de demonstrerende med på en fællessang.

– Guide og foredrag