Foredrag om Muren, Berlin og Tyskland

Jeg tilbyder målrettede foredrag om Berlinmuren, om Berlin og Tyskland i den form der passer jer. I løbet af foredragene viser jeg gerne filmklip, fotos, grafik og jeg foretrækker at indbyde publikum til at være med: Jeg lægger gerne op til spørgsmål og debat.

Nedenfor kan I læse om de foredrag jeg tænker er interessante, men har du nogle særlige temaer og ønsker, så finder vi ud af det.

Sted: Danmark eller Berlin/Tyskland.
Længde: 60 til 120 minutter
Pris: Efter aftale / Gymnasier efter GL-takst

Berlinmurens historie – krydret med filmklip, personskæbner og debat

Jeg giver et godt overblik over Berlinmurens historie i rammen af Den Kolde Krig, delingen af en by og et land, det komplicerede forhold mellem de to tysklande og hvorfor Anden Verdenskrig først sluttede i 1990. Erfaringerne fra en række oprørere, der var med til at få muren til at falde, indgår i foredraget. Hvad var det for en modstand, der foregik i DDR, hvor Stasi var overalt? Hvilket oprør kunne overhovedet komme i stand? Hvad er perspektiverne for Europa af den tyske genforening, og hvorfor gik det så stærkt at etablere det nye Tyskland?
Jeg har samlet filmklip, personlige skæbner og lavet et foredrag der giver nøgler til at forstå Berlinmurens historie og fald som både en spændende historie, men også hvad det har betydet for Europa og Tyskland siden 1989.

 Til Historie i gymnasiet: Berlinmurens betydning

I et visuelt og engagerende foredrag får I levendegjort Berlinmurens historie og betydning. Kernen i fortællingen er Tysklands undergang i 1945 og Den Kolde Krig. Reelt blev Anden Verdenskrig først afsluttet i 1989/1990 med den tyske genforening. Men indtil da blev Tysklands og Europas historie i høj grad formet af den tyske deling, Berlinmurens eksistens og den fredelige revolution i 1989. Men hvordan levede man med muren, hvordan tilnærmede de to tysklande sig, alt i mens at man var hinandens værste fjender? Hvad var de store menneskelige konsekvenser i DDR, hvor Stasi i høj grad var med til at bygge mure mellem mennesker i forsøget på at opnå fuld kontrol med samfundet. Efter den tyske genforening er Tysklands rolle skiftet fra en politisk dværg til nu EU’s stærkeste økonomi og med en stadig større politisk indflydelse.

BZ-avisforside

Til faget Tysk i gymnasiet:
Ost und West nach der Berliner Mauer

Welche Bedeutung hat der Begriff “Berliner Mauer” in Deutschland?   Warum wird auch noch 25 Jahre nach Mauerfall immer noch in der täglichen Wahrnehmung Deutschland in Ost und West geteilt? Wie teilte die Mauer den Menschen von einander,  und was waren Konsequenzen? Welche Revolution haben die DDR-Bürger mitgetragen? Und welche Rolle spielte die Stasi beim den Untergang der DDR? Wie kam es im Grunde zur fall der Berliner Mauer? Und wie ist Deutschland seitdem wieder zusammengewachsen?   Was teilt noch, und was hält zusammen? Ich versuche diese Fragen zu beantworten. Der Vortrag kann entweder auf deutsch oder in dänisch geführt werden. Oder eine Mischung!  Ich mache den Vortrag auch gerne mit Filmbeiträge, Fotos und Grafik.

Til faget Samfundsfag i gymnasiet:
Tysklands genforeningen og rollen i EU

eu-reformvertrag-230909-540x304

Delingen og samlingen af Tyskland er en helt enestående sociologisk, økonomisk og ikke mindst politisk proces, der giver mange erkendelser og indsigter i maskinrummet på den moderne samfundsomvæltning og genopbygning.

For hvordan kan diktatur afløses af demokrati, hvilke økonomiske værktøjer kom i spil for få 17 millioner tyskere ind i helt nye samfundsstrukturer, og hvordan tackler man hjemveen mod det hidtidige samfundssystem, selv om det i høj grad var forhadt? Hvorfor er forskellene mellem øst og vest fortsat så markante?

Hvorfor spiller socialismen fortsat en stor rolle som samfundsidé i det gamle DDR og hvilke enorme påvirkninger har den tyske genforening haft i forhold til EU – der også i årene efter genforeningen gennemgik sin egen revolution – fra fællesmarked til union.  Idag står Tyskland som den vægtigste nation i EU – hvordan er forholdet til EU til sammenligning med et land som Danmark? De mange politiske omvæltninger giver meget at tale og debattere om.

 

Nikolai-kirken i Leipzig blev i 1989 centrum for DDR-borgernes oprør. Herfra opstod de første demonstrationer, efter de ugentlige fredsgudstjenester.  "Vi er folket" blev det samlende budskab, som hørtes foran kirken.
Nikolai-kirken i Leipzig blev i 1989 centrum for DDR-borgernes oprør. Herfra opstod de første demonstrationer, efter de ugentlige fredsgudstjenester. “Vi er folket” blev det samlende budskab, som hørtes foran kirken.

Til faget Religion i gymnasiet:
Kirken fik Berlinmuren til at falde

Skal man pege på en af hovedårsagerne til at Berlinmuren faldt,   finder man svaret i det omfattende oppostionsarbejde som blev organiseret gennem de østtyske kirker. De var over flere årtier det eneste frie offentlige rum i Østtyskland. Det fik især freds-, og  miljøaktivister til at bruge kirken rammen for møder og aktiviteter. Kirken var også demokratisk organiseret, og var for mange DDR-borgere et sted, hvor de kunne ytre sig, uden at DDR-staten greb ind. Få foredraget om den afgørende rolle som kirken stod for i det fredelige oprør og hvilke former for samarbejde som DDR-staten og kirken havde. Og hvilken betydning kirkens folk havde i genforeningsprocessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Guide og foredrag