Religions-foredrag

Kirken fik Berlinmuren til at falde

Nikolai-kirken i Leipzig blev i 1989 centrum for DDR-borgernes oprør. Herfra opstod de første demonstrationer, efter de ugentlige fredsgudstjenester.  "Vi er folket" blev det samlende budskab, som hørtes foran kirken.
Nikolai-kirken i Leipzig blev i 1989 centrum for DDR-borgernes oprør. Herfra opstod de første demonstrationer, efter de ugentlige fredsgudstjenester. “Vi er folket” blev det samlende budskab, som hørtes foran kirken.

Skal man pege på en af hovedårsagerne til at Berlinmuren faldt,   finder man svaret i det omfattende oppostionsarbejde som blev organiseret gennem de østtyske kirker. De var over flere årtier det eneste frie offentlige rum i Østtyskland. Alle de store demonstrationer i 1989 udgik fra kirken.

Det fik især freds-, og  miljøaktivister til at bruge kirken rammen for møder og aktiviteter. Kirken var også demokratisk organiseret, og var for mange DDR-borgere det eneste fysiske sted, hvor de kunne ytre sig, uden at DDR-staten greb ind.

Kirken var en af de stærkt udfordrende faktorer over for den totalitære stat, og hvor Solidaritet og den katolske kirke arbejdede sammen i Polen, så var den protestantiske kirke i DDR i centrum for i det fredelige oprør i det officielt ateistiske Østtyskland, hvor kirken blev bekæmpet af staten og Stasi.

Hvilke former for samarbejde havde DDR-staten og kirken, hvilke aktioner stod kirken for, hvilke tekststykker fra Biblen blev de afgørende og hvilken betydning fik kirkens folk i den videre genforeningsproces.

Sted: Danmark eller Berlin/Tyskland.
Længde: 60 til 120 minutter
Pris: Efter aftale / Gymnasier efter GL-takst

Schwerter zu Pflugscharen

– Guide og foredrag