Berlinmuren forsvandt – rester blev tilbage

I ugerne og månederne efter den 9. november 1989 blev bevogtningen af muren mere og mere meningsløs. Mens souvenirjægere med hammer og mejsel fjernede dele af muren, så grænsesoldater til, uden at kunne gribe ind.  Også disciplinen blandt soldaterne gik mere og mere i opløsning, hvor den militære ledelse i en rapport bemærkede, at soldater kom fulde på vagt og at nogle af dem solgte dele af deres uniformer til turister.

I slutningen af december 1989 begyndte demonteringen af særlige projektører og sensorer langs muren. 2.500 vagthunde blev sat til salg. Fra da af går det stærkt med at fjerne de centrale dele af Berlinmuren, som i løbet af 1990 sker ved hjælp af 65 kraner, 175 lastvogne og 13 bulldozere.

Visse dele blev sat til salg ved auktioner i Berlin og Monte Carlo, andre dele foræret væk til museer verden over. Dele af muren blev købt af en privatmand, der i dag fortsat sælger murrester som souvenirs. Store dele af betonmuren der omkransede Vestberlin blev knust til skærver og brugt som fundament ved motorvejsbyggeri omkring den tyske hovedstad.

I takt med at den politiske udvikling opløste DDR, forsvandt også den mur, der delte Berlin og Tyskland. Hadet mod muren var så udbredt, og jagten på souvenirs så intens, at det ikke lykkedes at bevare bare et enkelt intakt afsnit af muren, med bagmur, vagttårn og spærreanlæg. Der findes adskillige fragmenter. Ved Potsdamer Platz finder man 10-15 meter mur placeret. Ved Checkpoint Charlie kan man opleve en mere kommercielt orienteret murpanorama, og murmuseet, der primært skildrer spektakulære flugthistorier mens forløberen til et koldkrigsmuseum bestemt er et besøg værd.

I stedet vil den Berlinbesøgende finde udvalgte dele af muren, spredt ud over Berlin. Først i 2006 vedtog byen Berlin, at gøre murforløbet ved Bernauer Strasse til den bærende fortælling om muren ved oprettelsen af Gedenkstätte Berliner Mauer. En klog beslutning, for i denne del af byen findes der særligt mange historier at fortælle. En 3D-film viser, hvordan det tætbebyggede Bernauer Strasse-kvarter ændrede karakter efter murens bygning.

 

– Guide og foredrag