Primo august 2014 udgav jeg på Gyldendal Uddannelse to digitale læringsbøger til gymnasiet. Som udover tekst er rig på fotos, grafiske detaljer, samt adskillige timers lyd og film opdelt i mindre bidder.
Her får læserne de personlige fortællinger flettet ind i den kronologiske historie om hvorfor Berlinmuren blev bygget, hvad der fik til at stå i hele 28 år og hvordan processen med den tyske genforening for alvor markerede, at der ikke længere var en mur.
10 personers egne historier er med til at fortælle hvordan muren greb ind i deres liv. Således at bogen er levende, relevant og vedkommend.
En kort film introducerer i-bøgerne
Historie: Berlinmuren – historien, skæbnerne og den tyske genforening. (Opret dig selv som bruger hos Gyldendal Uddannelse og brug bogen gratis i 30 dage)
Tysk: Die Berliner Mauer – historien, skæbnerne og den tyske genforening. (Opret dig selv som bruger hos Gyldendal Uddannelse og brug bogen gratis i 30 dage)
Begge bøger tager udgangspunkt i Berlinmurens historie, og sætter den ind i en større ramme omkring Den Kolde Krig. Den ene bog er til historiefaget i gymnasiet, den anden er til tysk, og er rig på tyske kildetekster, film og lyd.
Grundteksten i de to bøger er den samme. Mens kildeteksterne til Historie og Tyskbogen er på hhv. dansk og tysk.
Bøgerne, Berlinmuren – historien, skæbnerne og den tyske genforening og Berliner Mauer – historien, skæbnerne og den tyske genforening fortæller ikke kun Berlinmurens historie. Det er på én og samme tid også historien om Europas udvikling siden 1945, den storpolitiske koldkrigshistorie, DDR-historien, den tyske genforeningshistorie og en række individers egen personlige historie og roller som medskabere af historiens gang. De 10 interviewpersoner er med til at gøre den nyere tyske historie relevant, nutidig og vedkommende.
Berlinmuren har fascineret mig siden jeg i 1989 rejste til Berlin, kort efter at den var faldet. Jeg fejrede nytåret sammen med tyskerne ved Brandenburger Tor og havde mange spørgsmål om hvilket land der befandt sig bag muren, hvad havde de befriet sig fra, og hvad vej Tyskland ville tage.
Siden 2011 har jeg arbejdet i Berlin og min fascination er her i 25-året for Berlinmurens fald kun blevet større. Fra januar 2014 påbegyndte jeg en interviewrække med personer, der har levet i DDR, været med til at forandre landet indefra og endelig var med til forene det med naboerne, Vesttyskland.
For nogle år siden læste jeg i et interview med Lothar de Maiziére, den sidste DDR-ministerpræsident, at han vejede 75 kilo, da han blev valgt som den første og sidste demokratisk valgte ministerpræsident i marts 1990. Ved genforeningen i oktober 1990 vejede han 56 kilo. Han havde arbejdet praktisk talt døgnet rundt, for at få demokratiseret og siden nedlagt DDR-staten.
Lothar de Maiziére er med i bogen, og det samme er Anke Domscheit-Berg, der som 21-årig blev forsøgt hyret til Stasi som informant, selv om hun forsøgte at organisere modstand. Den over 80-årige Anita Gossler, sad i 1950’erne i Stasifængsel, hvor hendes første barn blev tvangsadopteret.
Dietmar Keller var karrierekommunist og den sidste DDR-kulturminister. Til bogen fortæller han om, hvor han står i dag. Evelyn Zupke organiserede en aktion mod valgsvindel, der i 1989 var medvirkende til at vælte DDR-regimet med omkuld.
Rainer Eppelmann var i mange år en markant præst, der i en kirke i Berlin organiserede koncerter og oppositionelt arbejde. Hvorefter Stasi forsøgte at dræbe ham. Det samme overgik Vera Lengsfeld, der i 1988 blev smidt ud af DDR, og netop på revolutionsdagen den 9. november 1989, rejste ind igen, for kæmpe for hendes søns gymnasieuddannelse. Hun og millioner andre oplevede samme dag den fredelige revolution, hvor det kommunistiske diktatur hurtigt faldt fra hinanden.
Vera Lengsfeld endte med at blive en af de markante personer og politikere, der siden prægede, hvordan DDR-borgerne befriede sig fra Stasi-overgrebene. Hvor hun i dén proces fandt ud af, at hendes egen mand over en lang årrække havde udspioneret hende.
Køb i-bøgerne hos Gyldendal Uddannelse. Fx. 50,- for ét års brug.